1 m2 Şapa Ne Kadar Kum Gider?

1 m2 şapa ne kadar kum gider

Şap betonu dozajı? 1 m2 şapa ne kadar kum gider? Şap kumu nasıl olmalı? Şap kalınlığı ne olmalı? 1 m3 şap kaç kg kum? Şap betonu neden çatlar? Şap için kot alma? Merdivene şap dökülür mü? Şap kalınlığı kaç cm olmalı? Ve benzeri gibi pek çok soru, sıkça sorulmaktadır.

1 m2 Şapa Ne Kadar Kum Gider?

1 metrekare şapa ne kadar kum gider sorusunun cevabı şap kalınlığının ne olduğuna bağlıdır. Şap betonu kalınlığı en az 2,5 cm olmalıdır. Şap betonu 5 cm kalınlığa kadar bir defada dökülebilir. Daha kalın yapılması durumunda birkaç tabaka halinde yapılması uygundur.

Şaplar, şap betonları, altlık olarak kullanılan şaplar, bağlayıcı olarak çimento ve 4 mm’lik elekten geçmiş kum ile sudan oluşur.

Basit şaplar 1 m³ kuma 500 kg çimento katılarak yapılır.

Bir metreküp kum ortalama 1500 kilogram ve 1 metreküp beton yaklaşık 2400 kilodur.

Şap beton karışım oranlarını 1 kilo çimento 3 kilo kum 1 kilo su olarak alırsak 5 birim eder. 2400 kiloluk 1 metreküp betonun 5’te 3’ü  yani 1440 kilosu kumdur.

Diyelim ki 5 cm şap betonu atılacak. 5 cm kalınlığında 1 metrekare yüzey şapının hacmi 1/20 metreküptür. Bu durumda 1440/20 = 72 kilo kum 5 cm kalınlığında 1 metrekare şap için yeterlidir.

Uygun eğitime ve donanıma sahip değilseniz, zemin için beton şapı yapmaya çalışmak size zaman ve paraya mal olabilir. Uzun süre dayanacak kaliteli bir zemin yaptığınızdan emin olmak için profesyonel bir şap kurulum ekibiyle iletişime geçmeniz önemle tavsiye edilir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Şap Nasıl Dökülür?

Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 m2 Şapa Ne Kadar Çimento Gider?