Toplam 150 Kamu Denetçiliği Uzmanının %50’sini sınavsız doğrudan seçme yetkisi Kamu Başdenetçisinde!
Kamu denetçiliği uzman yardımcılığı
MADDE 25 – (1) Kamu denetçiliği uzman yardımcılığına atanabilmek için, Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlar yanında aşağıdaki nitelikler de aranır:
a) Dört yıllık eğitim veren fakültelerden veya bunlara denkliği kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.
b) Yapılacak giriş sınavında başarılı olmak.
c) Sınavın yapıldığı yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla otuzbeş yaşını doldurmamış olmak.
Kamu denetçiliği uzmanlığı
MADDE 26 – (1) 25 inci maddeye göre kamu denetçiliği uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak kaydıyla açılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda başarılı olanlar, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında en az (C) düzeyinde puan veya uluslararası kabul görmüş yabancı dil seviye tespit sınavlarından bu puana denk puan almış olmak şartıyla kamu denetçiliği uzmanı unvanını alırlar. Sınavda başarılı olamayanlar, istekleri hâlinde Kurumunda veya Devlet Personel Başkanlığınca diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uygun kadrolara atanırlar.
(2) Kamu denetçiliği uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yeterlik sınavının şekli ile kamu denetçiliği uzman ve uzman yardımcılarının görev, yetki ve çalışmalarına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.
Ayrıca bir defaya mahsus olmak üzere seçilecek Kamu Denetçiliği Uzmanlarına ilişkin 6328 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesinin 4. fıkrası şu şekildedir:
(4) Başdenetçi ve denetçilerin seçimi tamamlandıktan sonra Başdenetçi tarafından doksan gün içinde; bir defaya mahsus olmak ve ekli listede yer alan Kamu Denetçiliği Uzmanı unvanlı serbest kadro adedinin yüzde ellisini geçmemek üzere, 25 inci ve 26 ncı maddelerdeki şartlar aranmaksızın, doktora yapmış üniversite öğretim elemanları veya kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup, mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda atanmış olanlardan kamu denetçiliği uzmanı olarak atama yapılabilir. Kamu denetçiliği uzmanı olarak atanacakların mesleklerinde en az beş yıllık deneyime sahip olmaları gerekir.
Bu nedenle, doğrudan seçilecek 75 adet Kamu Denetçiliği Uzmanlığına başvurmak isteyenlerin konuyu yakından takip etmeleri gerekmektedir.
Geriye kalan 75 adet Kamu Denetçiliği Uzmanlığı kadrosuna Kamu Denetçiliği Uzman Yardımcılarından atama yapılacak olup Kamu Denetçiliği Uzman Yardımcılığına ise sınavla atama yapılacaktır.
“Başdenetçi ve denetçilerin seçimi tamamlandıktan sonra Başdenetçi tarafından doksan gün içinde; bir defaya mahsus olmak ve ekli listede yer alan Kamu Denetçiliği Uzmanı unvanlı serbest kadro adedinin yüzde ellisini geçmemek üzere, 25 inci ve 26 ncı maddelerdeki şartlar aranmaksızın, doktora yapmış üniversite öğretim elemanları veya kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup, mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra ÖZEL BİR YETERLİK SINAVI sonunda atanmış olanlardan kamu denetçiliği uzmanı olarak atama yapılabilir. Kamu denetçiliği uzmanı olarak atanacakların mesleklerinde en az beş yıllık deneyime sahip olmaları gerekir.” deniyor! KPSS ÖZEL BİR YETENEK SINAVI DEĞİL Mİ?
Özel yetenek sınavları demek mülakat içeren, torpil gerektiren sınavlardır!
yetenek değil yeterlik sınavı ikisi çok farklı şeyler
neden 35 yaş insanlar tecrübeleri yaşadıkça öğrenir yaşı ilerlemiş kişiler adaleti daha iyi görürler
akıl yaşta değil baştadır.saygılar
Bence kamuda en az yirmi yıl çalışmış fakülte mezunları arasında seçilmeli.
Kamu
Kamu Denetçiliği uzmanı ve uzman yardımcıları Ankara’da mı görev yapacaklar yoksa illere veya kurumun kendi içinde belirlediği bölgelerde mi görevli olacaklardır? Kurumun taşra teşkilatı kurulacak mı?
Gerekli görülen illerde taşra teşkilatı kurulabileceği kanunda belirtilmiş. Ayrıca 5 kamu denetçisine tüm başvuruların gitmesi doğru değildir. Bunların bir kısmının taşrada elenerek çözüme kavuşturulması gerekir.
Kamu Denetçi Yardımcılığı Başvuruları ne zaman yapılacak?
Kamu Denetçi Yardımcılığı diye bir kadro ihdas edilmemiştir. Kamu Denetçiliği Uzman Yardımcılığı bulunmaktadır.
Kamu Denetçiliği Uzman Yardımcılığı başvuruları ne zaman yapılacaktır?
Konuya ilişkin detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.http://www.kamudenetcisi.com/kamu-basdenetcisi-secildikten-sonra-sinavsiz-olarak-50-kamu-denetciligi-uzmanini-dogrudan-atayacak/
Açıktan atanacak olan kamu deneçiliği uzmanı için nereye başvurabiliriz?
Kamu denetçiliği uzmanları taşrada çalışabiliyor mu
Kamu Denetçiliği Uzmanlığı için başvurular başladı mı? Nasıl başvuru yapabiliriz?
Yeterlilik derken birçok yerde yeterlilik sınavı yapan birim var, Mesela Defterdarlıklarda milli emlak, gelir, muhasebe uzmanları, il planlama uzmanları, il meb denetmenleri gibi… bu yerlerde çalışanların kamu denetçiliği uzmanlığına başvuruları çok daha fazla olacaktır ve buralardan alınacak personel sayısı fazla olursa kurumun kariyer seviyesi düşecektir, alınacak uzmanların daha fazlası Bakanlıklar ve genel müdürlük müfettişleri ile maliye,sanayi, ekonomi, başbakanlık,gümrük gibi merkez teşkilatı uzmanlarından seçilirse kurumun liyakatı ve kariyer düzeyi yükselecek, ayrıca arkadan gelen uzman yardımcılarının daha seçici olmalarına neden olacaktır.
tuncay bey galiba elinizde kariyer seviyesini ölçen bir cihaz var galiba. Yoksa nereden bilebilirdiniz Milli Emlak, gelir, muhasebe uzmanlarının kariyer seviyesini düşüreceğini….
Öyle kurumlar var ki, kişilerle neredeyse hiç bir karşılıklı ilişkisi yok, dolayısıyla haklarında kişilerin şikayette bulunması çok nadir karşılaşılan bir durum. KDK’ya uzman olarak alınacak kişilerin tercihen vatandaşla ve tüzel kişilere yoğun bir şekilde hizmet veren ve haklarında sıkça şikayette bulunulan kurumlardan/bakanlıklardan olması tercih edilmelidir. Bazı idarelerin işleri kişilerin şikayetlerine konu olabilecek türden işler değil; bu nedenle bu idarelerin uzman/denetçi/müfettiş vb. kariyer meslek mensupları yerine, kişilerin en çok şikayette bulunduğu konularda faaliyet gösteren kurumların/bakanlıkların denetim elemanlarının (müfettiş/kontrolör vb.) tercih edilmesi halinde, bu kişilerin tecrübelerini yeni kurulan kdk’da verimli bir şekilde kullanmaları mümkün olacaktır.
Kamu denetçiliği uzmanlarının detaylı görev tanımı yok. Başvuran kişilerin en azından görevlerini ve yapacağı işlemi-işleyişi bilmesi gerekir. Uzmanlar basit evrak memuruna da indirgenebilir, kalifiye işlerde de kullanılabilir. Konuya ilişkin yönetmelik ne zaman yayımlanır?? Böylece şu anki kariyer uzmanlıkları ile bu uzmalık karşılaştırılabilir hale gelecektir.
Ielts sınavının sonucu nasil cevirilmekte yabanci dil sinavi denkligine?