Biber Fidesi Dikim Aralığı (Sıklığı) Kaç Santimdir (cm)?

biber fidesi dikim aralığı

Biber fidesi dikim aralığı (sıklığı) kaç santimdir (cm)? Biber fidesi kaç santim aralıkla dikilir? Serada biber dikim aralığı nedir? 1 dönüme kaç adet biber fidesi dikilir? Biber tohumu ne zaman ekilir hangi ayda ekilir? Biber ne zaman döller ne zaman ürün toplanmaya başlanır? 1 dönümden/dekardan ne kadar kaç ton biber çıkar? Ve benzeri gibi pek çok soru, biber üretimi yapmayı düşünen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Biber Fidesi Dikim Aralığı Kaç Santim Olmalıdır?

Biberler genelde sıra arası 80 cm, aynı sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir. Dikim esnasında fideler çapa için açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sedde üzerinde olmalıdır. Biber fidelerinin dikiminden hemen sonra can suyu verilir. 1 dönüme 5000-6000 kadar biber fidesi dikilir.

Biber Fidesi Ekim-Dikim Süreci

Biber tohumları mart ayı ortasında sıcak yastıklara ekilir ve yastıklar içerisinde çimlendirilir. Fideler 3-4 yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılır ve nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilir.

Biber Yetiştiriciliği

Biber, değerlendirme şekline göre değişmekle birlikte yemeklerimizde kullanım alanı oldukça geniş olan, yemekleri renklendiren ve lezzet veren bir sebzedir. Yeşilbiber, vitamin açısından zengindir. Biberlerin  iştahı arttırıcı özelliğinin yanında sindirim sistemini de dezenfekte edici özelliği vardır. İç pazarla birlikte son yıllarda orta ve kuzey Avrupa ülkelerinde, istenilen çeşitlerin ihracatında talep artışlarının olması ile üretim alanları da gittikçe büyümektedir.

Biber Çeşitleri/Türleri

Sivri Biberler: Bu grupta uzun narin yapılı, genelde orta koyulukta yeşil renkli, ince etli, genelde tatlı ama bazen acı biberlerle, daha koyu yeşil, daha kalın duvarlı/etli, oldukça sert dokulu, daha kısa boylu, acı ve tatlı çeşitleri içeren uzun koyu yeşil biberler yer almaktadır.

Çarliston Biberler: Uzun biberlerle yer almakla beraber daha iri, daha kalın duvarlı ve etli olduklarından ayrı bir grup teşkil etmektedirler. Sarı ve yeşil renkli çeşitleri olduğu gibi lezzetleri de acı veya tatlı olmaktadır.

İri Kırmızı Biberler: Uzun, kırmızı renkli biberlerin bulunduğu gruptur. Özellikle acı olanlar daha ziyade kırmızı toz biber üretiminde ve aynı zamanda pastırma yapımında geniş ölçüde kullanılır. Bu grupta yer alan daha tatlımsı çeşitler ise çoğunlukla biber salçası yapımında ve evlerde özel şekilde hazırlanan turşu yapımında kullanılır.

Dolmalık Biberler: Yuvarlak iri biberler grubunu teşkil eden bu biberler sarı veya muhtelif tonda yeşil renklidir. Renk İrilik ve duvar et kalınlıkları oldukça değişiklik gösterir.

Konik Biberler: Yeşil veya sarı renkli, kalın duvarlı, çoğunlukla tatlı bazen acı olan bu biberler tamamen kızardıklarında daha ziyade biber salçası ve toz kırmızıbiber yapımında kullanılır.

Kırmızı Domates Biberleri: Şekli domatese benzeyen, kırmızı renkte, etli ve tatlı biberlerden olup, genel olarak salça ve turşu yapımında kullanılırlar.

İklim İsteği

Biber ılık ve sıcak mevsim meyvesidir. Soğuklardan çok etkilenir. Yetiştirme devrelerinde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür. Bu nedenle yastıklarda yetiştirilen fidelerin açıktaki yerlerine dikimi ilkbaharda don tehlikesi tamamen kalktıktan sonra ve toprak ile hava sıcaklık şartları uygun bir hal alınca yapılmalıdır. Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altında ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir.

Toprak İsteği

Biberlerde iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklarda yetiştirilmesine bağlıdır. Erken verim almak maksadıyla yapılan biber yetiştiriciliğinde takviye edilmiş kumlu topraklar ve özellikle kumlu tınlı topraklar seçilmelidir. Buna karşın geç olmakla beraber bol mahsul almak isteniliyor ise kumlu-killi topraklar tercih edilmelidir. Biberler pH değerleri 6,0-6,5 olan toprak reaksiyonunda en iyi neticeyi vermektedir.

Ekim Nöbeti

Biber yetiştiriciliği yapılacak alanlarda son yıllarda görülen ‘phytophtotra capcici’ mantarına karşı önlem alınması maksadıyla her yıl aynı alanda biber dikilmemelidir. Biber yetiştiriciliği ekim nöbetine girebilecek bitkiler, buğday ve buğdaygillerdir. En iyi  biber ekim nöbetinin; buğday ikinci ürün+biber olduğu belirlenmiştir.

Toprak Hazırlığı

Biber yetiştirilecek toprağa toprak hazırlığı: Sonbaharda biber ekilecek tarla pullukla derin sürüm yapılır. İlkbaharda ise tarlada diskaro çekildikten sonra tarlayı düzlemek için hafif bir tapan çekilir.

Gübreleme

Gübreleme sırasında dönüme yani dekara  3 ton yanmış ahır gübresi verilir. Dikimle birlikte fosforlu gübrenin tamamı, azotlu gübrenin yarısı kullanılır. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise ilk yapılacak sulamadan önce verilmelidir. Azotlu gübre 15 kg/da N, fosforlu gübre olarak dönüme 10kg P205 saf olarak atılmalıdır. Kanatlı hayvan tavuk güvercin gübresi çok daha verimi artırmaktadır.

Sulama

Biber sulamasına fidelerin dikiminden 10-15 gün sonra başlanmalı ancak yağmur yağdı ise gerek yoktur. Mümkün ise ilk biber  görülünceye kadar sulamalardan kaçınılmalıdır. İlk biber görüldükten sonra toprağın nem durumuna göre birer haftalık aralıklarla sulamalara devam edilmeli ve Eylül ayı sonuna kadar sulamaya devam edilmelidir. Biber yetiştiriciliğinde sulama biçimi çok önemli olup sulama anında suyu karık sırtlarına ve kök boğazına yükseltmemeye dikkat edilmesi gerekir.

Bakım

Genellikle biber fideleri dikildikten bir hafta sonra  yabani ot alma ve sıralar arasındaki toprağı gevşetilmesi amacıyla ilk çapa işlemi yapılmalıdır. Mayıs ayının ilk haftasından sonra yine ot temizliği ve tekrar boğaz doldurulması amacıyla ikinci çapa ve Haziran ayında da son bir defa olmak üzere toplamda biber yetiştirme sezonu boyunca üç defa çapa yapılmalıdır.

Hasat

Biber fideleri dikildikten 2 ay sonra ürün vermeye başlar. Haziran sonu–Temmuz ayı başlarında biber hasadına başlanıp genelde Ekim ayı ortalarına kadar ürün toplanır. Biber ürün toplama işlemi genelde haftada bir yapılır ve sezon boyunca toplam 9-15 defa biber ürünü toplanarak hasat işlemi yapılır.

Verim

Gerekli bakım işleri aksatılmadan yapılan biber yetiştiriciliğinde dönümden yada dekardan ortalama 2,5-3 ton yani 3000 kiloya yakın verimi alınabilmektedir.

Biber Yetiştiriciliği Püf Noktaları

Biber üretimini hobi veya ticari amaçla yapıp yapmadığınıza göre püf noktalar değişir. Hobi amaçla yapıyor iseniz torbada, saksıda, balkonda, pet şişede biber yetiştirebilirsiniz. Evde çiçek yetiştirmek gibi bir şeydir. Tohumları ekerek filizlendirir ve biber fidesi elde edebilirsiniz. Hobi amaçlı yapıldığından hazır topraklı fide alıp saksıya ekmek en güzelidir.

Kıl biber, Kapya biber, Makedon biber, Çarliston biber, renkli dolmalık biber Kalifonia biber Jenapol biber veya diğer biber türlerinin ekim biçimi ve verim miktarları acı tatlı olsun fark etmez aşağı yukarı aynıdır.

Hangi Biberler Tatlı Olur?

Sarıya çalan  kıl biberler gibi biberler ile kırmızı renkli dolmalık biberler tatlı olur. Yeşil biberlerin de tatlı olanı olmakla beraber renginden ayırt etmek zordur.

Acı veya tatlı bütün biber türlerinin turşusu yapılmaktadır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bu makale de ilginizi çekebilir: Bir Dönümden Ne Kadar Karpuz Çıkar?


İLGİLİ ARAMALAR

Biber YETİŞTİRME teknikleri, Serada biber YETİŞTİRİCİLİĞİ pdf, Urfa Biberi YETİŞTİRİCİLİĞİ, Biber Hastalık ve ZARARLILARI PDF, Organik Biber YETİŞTİRİCİLİĞİ, Turşuluk biber YETİŞTİRİCİLİĞİ, Frenk biberi YETİŞTİRİCİLİĞİ, Kapya biber dekara verimi, Biber çapalama, Biber çiçek yapısı, Biber fidesi gelişmiyor, Biber gübre ihtiyacı, Torbada biber YETİŞTİRİCİLİĞİ, Çift sıra biber ekimi, Serada biber YETİŞTİRİCİLİĞİ, Yakan biber yetiştiriciliği., Saksıda biber yetiştiriciliği, Tarlada biber nasıl yetiştirilir, En verimli biber çeşidi, Jalapeno biber çeşitleri, Konik biber, Dolma biber Çeşitleri, İlginç biber çeşitleri, Çarliston biber çeşitleri, Turşuluk Biber Çeşitleri ve isimleri, Türkiyedeki acı biber çeşitleri, Biber çeşitleri isimleri, Biber resmi, Hibrit Biber Tohumu Fiyatları, Turşu biber çeşitleri, Erkenci biber çeşitleri, Turşuluk Acı Biber Çeşitleri, Kırmızı biber türleri, Tatlı Biber çeşitleri, Çarliston biber çeşitleri, Çarliston Biber Fiyatı, Çarliston Biber Fidesi, Sivri biber, Master F1 biber, Tufan F1 Biber, Hibrit Biber Tohumları, Çarliston biber kirmizi, Çarliston biber acı mı, Çarliston biber tohumu Ekimi, Paprika Biber Tohumu, Çok Acı Biber Tohumu, Kamber Biberi satın al, Arnavut Biberi Tohumu, Lale şeklinde biber, Sivri biber çeşitleri, Dolmalık Biber Tohumu, Turşuluk Biber Çeşitleri ve isimleri, Acı biber türleri, Biber fidesi dikim aralığı (sıklığı) kaç santimdir (cm)?