Dünyada Ne Kadar Altın Var Ne Kadar Kaldı?

Dünyada Ne Kadar Altın Var Ne Kadar Kaldı?

Dünyada üretilmiş 187000 ton altın bulunmakla beraber bir o kadar da çıkarılacak altın olduğu belirtilmektedir.

Küresel altın arzı, istatistikler, tahminler ve “tepe altın” tartışmalarına kısa bir bakış

Tarihin başlangıcından beri altın kullanımda ve yeni madencilik hala devam ederken, yerden çıkarılacak daha fazla altın olmadığı bir günü düşünmek garip gelebilir. Bununla birlikte, diğer sınırlı doğal kaynaklar gibi, dünyada sınırlı bir altın arzı vardır.

Bir noktada, dünyanın yeni altın arzı tükenecek. Tek soru o günün ne kadar uzakta olduğudur.

İşte küresel altın arzı ve ne zaman tükenebileceği hakkında bazı ilginç gerçekler.

Güncel Başlıca Altın Kaynakları

Dünyada ne kadar altın olduğunu ve ne zaman tükenebileceğini anlamak için iyi bir ilk adım mevcut kaynaklara ve altın üretimine bakmaktır.

Tarihin en büyük altın kaynağı Güney Afrika’nın Witwatersrand Havzası olmuştur. Bu jeolojik oluşumun eski bir göktaşı sonucu olduğuna inanılmaktadır ve 1886’da keşfedildiği için 1,5 milyar troy ons altın üretmiştir. Witwatersrand şimdiye kadar çıkarılan altının yüzde 50’sini oluşturmaktadır. Bununla birlikte, oluşum 1970’lerden bu yana üretimin düştüğünü gördü. Son zamanlarda, neredeyse tamamı Witwatersrand’dan gelen Güney Afrika’nın toplam altın üretimi yılda 170 tonun altına düştü.

Tahminler dünyadaki tüm altın kaynaklarında her yıl yaklaşık 2.500 ila 3.000 ton yeni altın çıkarıldığını göstermektedir. Şu anda, uzmanlar dünyadaki toplam yer altı altın miktarının 190.000 tonun biraz üzerinde olduğuna inanmaktadır .

Hala Kullanılmayan Altın Kaynakları Var mı?

Son yirmi yılda, yeni altın keşifleri önemli ölçüde yavaşladı. 20. yüzyılın ikinci yarısında, tahmini 10 milyon troy ons veya daha fazla birikintisi olan yeni damarların keşifleri oldukça yaygındı.

Yeni altın damarlar hala bulunmasına rağmen, büyük birikintilerin keşifleri gittikçe daha nadir hale gelmektedir. Sonuç olarak, bugün çoğu altın üretimi, onlarca yıldır sömürülen eski madenlerden geliyor. Kısmen, bu, madencilik şirketleri tarafından keşif yatırımının azalmasından kaynaklanıyor, ancak daha büyük bir faktör, dünyada çok büyük, keşfedilmemiş damarların kalmadığı gerçeğidir.

Yerkabuğundaki toplam altın miktarı ile uygulanabilir şekilde çıkarılabilecek toplam miktarın aynı olmadığını hatırlamak da önemlidir. Dünya yüzeyinin altında, tespit edilemeyecek kadar aşağıya inen, neredeyse kesinlikle muazzam altın birikintileri vardır.

Benzer şekilde, Antarktika’da kıtanın aşırı hava koşulları ve kalın buz tabakalarının getirdiği zorluklar nedeniyle benim için asla ekonomik olmayabilecek bilinen bazı altın yatakları var.

Ayrıca, dünya okyanuslarına kârlı bir şekilde dağıtılamayan önemli miktarda altın da vardır. Bu sualtı yataklarının çoğu okyanus tabanında bulunur ve deniz suyunun içinde küçük parçacıklar olarak yüzer.

Altın Üretimindeki Düşüşün Modellenmesi

Dünyada çıkarılacak ne kadar altın kaldığına dair kesin bir tahmin olmadığından, mevcut rezervlerin ne kadar süreceğini tam olarak bilmek imkansızdır. Bununla birlikte, altın üretiminin azalabileceği zaman çizelgesini tahmin etmenin bazı yolları vardır.

Bu çabadaki birincil kavramlardan biri “tepe altın” olarak bilinir. Tepe altın, küresel altın üretiminin en yüksek tarihsel noktasına ulaştığı nokta olarak tanımlanır. Zirve altının ne zaman gerçekleşeceğine dair tartışmalar var, ancak çoğu tahmin, onu önümüzdeki on yıl içinde yerleştiriyor. Bazı insanlar zaten bu noktayı aştığımızı düşünüyor. En yüksek altın seviyesine ulaşıldıktan sonra, küresel altın üretimi, sömürülmesi ekonomik olan tüm birikintiler çıkartılana kadar kademeli olarak azalacaktır.

Zirve altını takip eden yıllar büyük olasılıkla üretimde dramatik bir düşüş görmeyecek olsa da, büyük maden sahalarının tükenmesi üretimin birkaç on yıl içinde önemli ölçüde düşmesine neden olabilir. Şu anda çıkarma oranlarında, bazı analistler, dünyanın en büyük altın üreticilerinden biri olan Güney Afrika’nın 40 yıl içinde erişilebilir altının tükenebileceğine inanıyorlar .

Altının Bitmesi Ne Kadar Sürer ve Sonra Ne Olur?

Bilinen rezervlere dayanarak, tahminler altın madenciliğinin 2050 yılına kadar ekonomik olarak sürdürülemez hale gelebileceğini gösteriyor , ancak yeni damar keşifleri muhtemelen bu tarihi bir miktar geri itecektir. Yeni teknolojiler, şu anda erişmek için ekonomik olmayan bazı bilinen rezervlerin çıkarılmasını da mümkün kılabilir, ancak büyük ölçekli altın madenciliğinin, büyük madencilik teknolojisi ilerlemeleri veya şu anda bilinmeyen büyük altın yataklarının keşfi olmadan 2075’ten sonra devam etmesi olası değildir. .

Altının petrol gibi yenilenemeyen diğer kaynaklara kıyasla bunun için bir faktörü geri dönüştürülebilir olmasıdır. Başka bir deyişle, “altın tükeniyor”, altın madenleri üretmeyi bıraktığında ne olduğuna dair yeterli bir açıklama değildir. Daha ziyade, altın endüstrisi madencilikten geri dönüşüme geçecek ve küresel altın arzının devridaimine izin verecek.

Elektronikte kullanılan ve tek kullanımlık olarak görülen büyük miktarda altın sayesinde , elektronik atıklardan çıkarılan altının geri dönüştürülmesi çalışmaları halihazırda devam etmektedir. Geri dönüşüm, küresel altın piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için önemli ölçüde daha verimli hale gelmek zorunda kalacak, çünkü her yıl büyük miktarda altın hala düzenli depolama alanlarına gidiyor.

Altın madenlerinin tükenmesinin tahmin edilmesi çok zor olan bir yönü, altının spot fiyatını nasıl etkileyeceğidir . Mevcut arz durgunlaşırken talep artmaya devam ederse, arz ve talebin temel ekonomik teorisi, fiyatların gelecekte önemli ölçüde artacağını göstermektedir.


ETİKETLER:

dünyada ne kadar altın var
dünya altın madeni rezervleri
dünya yeraltı altın rezervi
dünya altın rezervi sıralaması 2020
dünya altın üretimi 2020
ülkelerin altın rezervleri 2020
dünyada en çok altın hangi ülkede var
türkiyedeki altın miktarı
türkiye’de ne kadar altın var
istanbulda altın çıkan yerler
türkiye yılda kaç ton altın üretiyor
türkiye de yastık altı altın ne kadar
dünyadaki gümüş miktarı
dünyada ne kadar gümüş var
dünya altın rezervi sıralaması 2020
ingiltere altın rezervi
altın rezervi ne demek
türkiye yastık altı altın rezervi
türkiye’de altın rezervi hangi şehirde
türkiye’nin altın rezervi kaç milyar dolar
dünyada altın madeni nerede bulunur
türkiye yıllık altın üretimi
en verimli altın madenleri
en ucuz altın hangi ülkede 2019
ukrayna’da altın fiyatı
dünyada altın fiyatları
gürcistan gram altın fiyatı
dunya altın rezervi
rusya’da altın fiyatları
altın rezervi bitiyor
altının çıkarılma maliyeti
dünya dolar rezervi
dünyada en ucuz altın hangi ülkede satılıyor
altın üretimi akım şeması
altın üretimi nasıl yapılır
türkiye altın rezervi nerede
türkiye altın rezervi 2019
türkiyedeki altın madenleri kim işletiyor
en çok altın madeni hangi ülkede
merkez bankası altın rezervi 2019

Author: Profile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir