Merdiven Basamak Ölçüleri

merdiven basamak ölçüleri

Merdiven Basamak Ölçüleri; Genişlikleri ve Yükseklikleri Kaç cm Olmalı?

  • Merdiven kovasının dar kenarı (0,10) metreden az olamaz.

Basamak genişliği: 2a+b= 60 ile 64 formülüne göre hesaplanır. Formüldeki a = yükseklik, b = genişliktir.

  • Merdiven tanziminde en çok 18 rıhtan yani 18 basamaktan sonra ara sahanlık bırakılır.

Merdiven Kolu ve Sahanlık Genişlikleri İle Merdiven Basamak Ölçüleri

A- Konut Binalarında:

Ortak merdiven sahanlık genişlikleri  120 cm’den az olamaz. Çatıya ve bodrum katlara ulasan ortak merdivenlerde de bu ölçülere uyulur. Bu ölçüler tek aileye mahsus evlerde veya bağımsız bölümlerde (dubleks, tripleks,…vb.) (0,90) metreye, servis merdivenlerinde (0,70) metreye kadar indirilebilir.

Merdiven Basamak Ölçüleri:

Basamak yüksekliği; 0.17 metreden fazla olamaz.

Basamak genişliği; 0.27 metreden az olamaz.

Balansmanlı diğer bir tabir ile döner merdivenlerde asgari merdiven basamak genişliği kova kenarında  0.10 metre olacak ve bu genişlik basamak ortasında 0.27 metreden aşağı düşmeyecektir.

İskan edilmeyen çatı arası ve çatılar ile bodrum katlara ait merdivenlerde rıht yüksekliği 0.20 m’den çok basamak genişliği ise 0.25 m’den az olamaz.

B- Konut Dışı Binalarda:

Umumi binaların merdiven (Kova) genişliği (1,60) metreden az olamaz.

Umumi binalarda basamak genişliği ve yüksekliği:

İç merdivenlerde rıht yüksekliği; 0,16 metreden fazla olamaz.

Dış merdivenlerde rıht yüksekliği; 0,15 metreden fazla olamaz.

İç merdivenlerde basamak genisliği; 0,29 metreden az olamaz.

Dış merdivenlerde basamak genişliği; 0,32 metreden az olamaz.

Balansmanlı merdivenlerde, merdiven genişliği kova kenarında asgari basamak genişliği 0.15 metre olacak, bu genişlik basamak ortasında 0.32 metreden aşağı düşmeyecektir.

İmar Yönetmeliği

Merdivenler

MADDE 31

(1) Merdiven kolu ve sahanlıklar:

a) Ortak merdiven kolu ve sahanlık genişlikleri konut yapılarında Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre hesap edilecek kaçış genişliğinden az olmamak üzere 1.20 metreden, diğer yapılarda 1.50 metreden, konutlarda bağımsız bölüm içindeki merdivenler ise 1.00 metreden az olamaz. Çatıya ve bodrum katlarına ulaşan ortak merdivenler ile servis merdivenlerinde de bu ölçülere uyulur. Bu merdivenler ahşap olamaz.

b) Merdiven evlerinin bina cephesinden, çatıdan veya ışıklıktan doğrudan ışık alması ve merdivenlerin çatıya ve bodrumlara ulaştırılması zorunludur.

c) Merdiven basamakları ve sahanlık ölçülerine dair TSE standartlarının bu maddede belirtilen ölçü ve miktarlardan küçük olması halinde bu madde hükümleri geçerlidir.

ç) Merdivenlerin her iki tarafında da engellilerle ilgili TSE erişilebilirlik standartlarına uygun korkuluk ve küpeşte yapılması, ayrıca sahanlık ve merdiven döşemelerinde ve kaplamalarında da standartlara uyulması zorunludur.

(2) Merdiven basamaklarının ölçüleri ve özellikleri:

a) Asansörü olmayan binalarda basamak yüksekliği 0.16 metreden, asansörlü binalarda 0.18 metreden fazla olamaz.

b) Basamak genişliği 2a+b= 60 ila 64 formülüne göre hesaplanır. Formüldeki a: yükseklik, b: genişliktir. Ancak bu genişlik 0.27 metreden az olamaz.

c) Balansmanlı (dengelenmiş) merdivenlerde basamak genişliği en dar kenarda 0.10 metre, basamak ortasında 0.27 metreden az olamaz.

ç) Basamak uçları çıkıntısız (damlalıksız) olmak zorundadır.

(3) Binalarda son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı çatı arası piyeslerine çıkan iç merdivenlerde birinci ve ikinci fıkralardaki şartlar aranmaz.

(4) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce yürürlükte olan mevzuata uygun olarak yapılmış yapılara bu Yönetmelik hükümlerine göre kat ilavesi yapılması halinde mevcut merdiven ölçüleri ilave katlar için de aynen uygulanabilir.

(5) Karma kullanımlı binalarda her kullanım için ayrı merdiven evi düzenlenmesi zorunludur. Bu kullanımların birbirine dönüştürülmesi durumunda yeni oluşan kullanım için bağımsız genel merdiven oluşturulmadan tadilata izin verilmez.

(6) Yüksekliği 1.80 metreden az olan merdiven altları kapatılır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği

Bu makale de ilginizi çekebilir: Koridor Genişliği En Az Ne Kadar Olmalı? 


İLGİLİ ARAMALAR

Merdiven basamak genişliği yönetmelik. Merdiven genişliği en az kaç cm? Rıht yüksekliği ne kadar olmalı? L merdiven ölçüleri. Merdiven hesabı excel. Ahşap merdiven ölçüleri. Apartman merdiven ölçüleri. Çelik konstrüksiyon merdiven hesabı. Merdiven ölçüleri plan. Çelik merdiven ölçüleri. Merdiven ölçüleri hesaplama. Dar alan dublex merdiven modelleri. Sahanlık derinliği. Adım uzunluğu hesaplama. Elle merdiven hesabı. 180 derece merdiven. Döner merdiven hesaplama. Merdiven hesaplama nasıl yapılır? Dar alan merdiven ölçüleri. Seyyar merdiven standartları. Rıht nedir? Merdiven kolları. Merdiven eğimi hesaplama. İşyeri merdivenleri. En131 merdiven standardı. Dublex ev merdiven ölçüleri. Kedi merdiveni standartları. Binaya dışarıdan merdiven. Dış mekan merdiven ölçüleri. Amfi merdiven. Autocad merdiven çizimi plan. Merdiven çizimi nasıl yapılır?