Sundurma ruhsata tabi mi

Sundurma ruhsata tabi mi

Sundurma ruhsata tabi mi sorusunu cevaplamak için öncelikle sundurma ne demek ona bakmak gerek. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde sundurma şu şekilde tanımlanmıştır.

Sundurma: Yağmurdan, güneşten ve rüzgârdan korunmak için yapı yaklaşma mesafesini ihlal etmemek kaydıyla, binaya bitişik olarak hafif malzemeden yapılan bölme duvarları olmayan üç tarafı açık örtüleri kapsar

Bağımsız bölüm olarak düzenlenmeyen veya bağımsız bölümün eklentisi niteliği taşımayan, yapının ana taşıyıcı sistemleri ile bütünleşik olmayan, bahçe alanının %20’sini geçmeyen; kameriye, pergola, sundurma ruhsata tabi olmadan yapılabilir.

Yapı ruhsatı gerekmeyen inşai faaliyetler (Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği)

MADDE 59 – (1) Basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk, pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere değişimi ruhsata tabi değildir.

Author: Profile

3 thoughts on “Sundurma ruhsata tabi mi

  1. Bu durumda yazlıkların bahçe verandalarına yapılmış olan pergole/sundurma için imar barışına baş vurmak gerekmemektedir seklinde yorum yapabilirimiyiz ?

    1. Mevzuat o anlama geliyor ama yetkililer bazen “yok o madde onu demek istemiyor” diye işinizi yapmayabilir. Belediyesine yukarıdaki maddeleri belirterek sorup yazılı görüş almakta fayda var.

  2. Maalesef ne belediyede ne 181 hattı yeterli bilgi veremiyor. İskanı olan müstakil iki katlı evin bahçe verandasına yapılan üç tarafı açık ahşap pergole alanı 30 m2. Bunun için imar Barış’ına başvurulsa zaten iskanı olan 150 m2 ev 500 M2 arsa için bir daha mı ücret ödenmiş olacak ? Yoksa havuz , duvar, dolgu gibi bina dışı inşaat kategorısınden başvurulup sadece pergole m2 si ve onun payına düşen arsa alanı için mi bedel belirlenecek ? Bu konu maalesef açık değil. Fakat ikisi arasında hesaplanan bedel arasında büyük fark var. Ticari binalar için değişiklik yapılıp kolaylık sağlandı. Ancak kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı bir durum ortaya çıktı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir