1 Litre Yağlı Boya Kaç Metrekare Boyar?

1 litre yağlı boya kaç metrekare boyar

1 litre yağlı boya kaç metrekare boyar? Evini boyamak isteyenlerin merak ettiği konuyu araştırdık. İşte cevabı…

1 Litre Yağlı Boya Kaç Metrekare Boyar?

Gerekli boya miktarının hesaplanması:

Ortalama bir yatak odası için 1 galon yani 3,70 litre yağlı duvar boyası gerekir. Bu da yaklaşık 35-37 m2’ye tekabül eder. Bu durumda 1 litre yağlı boya 35/3,70 = 9,45 m2 kadar bir alanı boyar. Eğer benzer bir rengin üzerine kaliteli bir boya tatbik edilecekse tek kat yani 4 litre yeter.

Bina İçi Boya Uygulaması

Gerekli malzeme listesi

Hazırlıklar

*Macun ve dolgu ıskarpelası
*Bulaşık teli, zımpara ve takoz zımpara
*Rulo uzatma çubuğu, saplı duvar zımparası
*Maskeleme bandı
*Parça temizlik bezi
*TSP Temizleyici, küf antiseptiği, plastik kova
*Süngerler
*Boya şapkaları, atılabilir boya elbiseleri, eldiven

Planlama ve Satın alma

Evinizin dekorasyonunu değiştirmenin en hızlı ve en ekonomik yolu boyama ile yapılır. Diğer dekorasyon tarzlarından daha çabuk bir şekilde kendi heyecanınızı, stil ve kişiliğinizi odanıza yansıtabilirsiniz. Yaşam ortamınızın güzelleştirilmesi dışında duvarların iyi bir şekilde korunması ve kolay temizlenmesi de sağlanmış olur.

Bu rehber size projenizi planlama, doğru malzeme seçimi, çabuk ve etkin bir boyama için yardımcı olacaktır. Haydi, Başlayalım

Öncelikle özel bir işlem gerektirecek bir yüzey hasarı var mı diye duvarlar incelenmelidir.

Halınızın, mobilyalarınızın ve kumaşlarınızın rengine göre renklerinizi belirleyiniz. Mümkünse renk uyumunu görmek için numune alınız.

Göz önüne çıkmasını veya görünmemesini istediğiniz yerleri belirleyiniz. Ruh halinizi, hislerinizi yansıtıp yansıtamadığınızı düşünün.

ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Gerekli malzeme listesi

Uygulama

*Parça temizlik bezi
*Uygun rulo ve boya tepsileri
*Uzun saplı verev kazıyıcı ve kestirme fırçası
*50 mm boya fırçası
*Tabii kıllı fırçalar yağlı boyalarla, sentetikler ise su ve reçine bazlı boyalarla kullanılır.
*Merdiven
*Kova kancası-merdiven de çalışırken elleriniz serbest olmalıdır.
Hatırlatmalar
Duvarlardan önce tavanı
boyayınız.

Gerekli boya miktarının hesaplanması

Ortalama bir yatak odası için 1 galon yani 3,70 lt. duvar boyası gerekir. Bu da yaklaşık 35-37 m2 ye tekabül eder. 1 LT boya ile 35/3,70=9,45 m2 boyar.
Örnek :
3,65*4,26*2,4 m ölçülerinde bir odayı boyayalım. Toplam duvarların alanı=2*(3,65*2,4)=17,52 m2 ve =2*(4,26*2,4)=20,448 Toplam=38
Formula :
Toplam yüzey alanı/1 LT ile boyanan alan=38/9,45 =4 lt
Eğer benzer bir renk üzerine iyi kalite bir boya tatbik edilecekse tek kat yani 4 lt yeter.
Yok eğer eski renk ile yeni boya rengi arasında çok fazla fark varsa veya boya çok eskimiş ve hasarlı zemin boyanıyorsa 2 kat boya yani 8 lt boya ister.

ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Gerekli malzeme listesi
Temizlik Yağlı boyalı aletleri tiner ile temizleyin.
Çöp torbaları
Gelecekteki rötuşlar için boya kutu numaralarını işaretlemek için kalem ve maskeleme bandı
Seçme ve Satın alma

Doğru boyayı seçmek duvarınızın durumuna ve sizin ne tür bir beklenti içinde olduğunuza bağlıdır. Bu bölüm doğru ürünleri seçmenize yardımcı olacaktır. Parlaklığı seçin. Parlaklık boyanın kuruduğunda parıldama derecesini gösterir ve mat-çok parlak arası değişir. Tabloda parlaklık seçimi için özet bir rehber verilmiştir.

PARLAKLIK SEÇME REHBERİ
 Trafik  Alanlar  Parlaklık  Özellikler
 Az Büyük yatak odası tavanlar Mat sıcak görünüm, iyi gizleyici
 Hafif Salon, holler, yatak ve oturma odaları yumurta kabuğu
düşük parlaklık
yıkanabilir, çizilme dirençli
 Orta Mutfak ve çocuk odası, ahşap yerler yarı parlak sürtünmelere dayanıklı hafif parıldama
 Fazla Mobilya ve metal yüksek parlak soğuk görünüm, ıslak gibi sert, dayanıklı
Hatırlatmalar

Boyayı aşırı yaymayınız. Eğer 1 litre boyayı 10 m2
den geniş bir alana sürerseniz boya filmi çok ince olur ve iyi bir örtme yapmaz ve ayrıca yıkanabilirliği de iyi olmaz.

Rengi seçin

Yüzlerce renk alternatifi sunuyoruz. Renk kartelalarımızdan ve daha fazlasını da yelpaze katalog renklerimizden zevkinize uyan renkleri
seçerek dekoratif bütünlüğü harmanlayın.

ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Hatırlatmalar

Nötral, floresan ve akkor lambalarda renkler faklı görünür. Duvarınızda sizin ışıklarınız altında rengin nasıl durduğunu görmek istiyorsanız küçük bir miktar satın alın ve duvarınıza sürüp nasıl göründüğünü kontrol edin.

Latex : Son zamanların en popüler boyasıdır. Su bazlı olup uygulanması kolay, çabuk kuruyan, kokusuz, su ve sabunla silinebilen bir boyadır. Su ile yıkanabilmesi için 30 günlük bir sertleşme periyodunun geçmesi gerekir. İkinci kat ilk kattan 12 saat sonra uygulanabilir.

Alkyd : Yağlı boyalardır, mükemmel bir yapışma ve renk devamlılığı özelliğine sahiptirler. Daha ziyade banyo gibi nemli bölgelerde, mutfak ve çamaşır yıkama salonlarında, atelyelerde tercih edilirler. Alkyd li boyalar temizlik için white spirit dediğimiz sentetik tiner gerektirirler. Boyama anında çok iyi havalandırma yapmak gerekir. Katlar arasında bir geceyi geçkin bir zaman kuruma için beklenilmelidir.

Enamel: Bu tür boyalar akrilik temelli suyla incelebilen latex boyalar gibi uygulanan ama yağlı boyaların dayanım özelliklerine yakın özellikler veren boyalardır. Hastane ve bina içlerinde yani yanıcı madde ve tiner kokusu istenmeyen yerlerde tercih edilirler. Bu boyalarda yüzeyler çok iyi hazırlanmalı ve katlar arasında da bir eceyi geçkin bir zaman kuruma için beklenilmelidir.

ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Hatırlatmalar

*125 cm lik uzatmalı rulo kullanın. Böylece tavan ve duvarları boyarken ikide bir merdivenleri inip çıkmak mecburiyetinde kalmazsınız.*Mobilya ve zeminlerinizi korumak için naylon
damlalık örtükleri kullanınız.
Boya tipini seçin

Primers: İlk defa boyanacak yeni yüzeylerde veya tamir gerektiren duvarlarda ve bölgesel hasarlı yerlerde astar kullanmak gerekir. Böylece son kat boyanın zemine iyice yapışması ve tamir bölgelerinde oluşabilecek donukluk, matlık, parıldama gibi sırıtan yerler in görünmemesi sağlanır.

Özel boyalar: Ahşap zeminler, beton, sıvalı ve metal gibi zeminlerin boyanmasında özel ürünler gerekebilir. Firmamız inşaat, endüstriyel, koruyucu bakım gibi çok çeşitli alanlara hitap eden ürünler üretmektedir.

Nasıl bir boya almalısınız:

Gücünüzün yettiği en iyi boyayı alın. İyi kalite boyalarla daha iyi netice alınır ; daha hızlı uygulama, daha çok yer boyama ve daha uzun zaman dayanma gibi.

Hangi çeşit boya seçilmeli
Oda / Yüzey Duvar ve Tavan Ahşap eşya, dolap, raf Metal eşya
*Oturma, yemek ve yatak odaları yeni ise latex astar
latex son kat
vernik veya yağlı boya astarı
latex veya yağlı boya son kat
yağlı boya astar
yağlı boya son kat
*Mutfak ve banyo yeni ise latex astar
latex , yağlı son kat
vernik veya yağlı boya astarı
latex veya yağlı boya son kat
yağlı boya astar
yağlı boya son kat
*Bodrum beton zemin/duvar
binder, latex astar
veya yağlı boya
vernik veya yağlı boya astarı
latex veya yağlı boya son kat
yağlı boya astar
yağlı boya son kat
ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Hatırlatmalar

Özel aletler
*Boyarken standart dışı köşe ve açılarda çeşitli girinti ve çıkıntılı yerler zorluk çıkartabilir. Bu yüzden bazı özel aletler kullanmak gerekebilir.*Parmak rulolar ve parmaksız eldivenler*Kabin içleri için değişik yastık ve boya tarakları*Fırça girmeyen yerler için aerosol boyalar*Bizim tavan boyasını kullanarak daha az boya sıçratın*Uzatma sopası kullanarak boyama hızını arttırın.

Seçme ve Satın alma

İyi kalitede aletler satın alın. Bu sizin işinizi hızlandırır ve iyi kaliteli bir iş çıkarmanızı sağlar. Zaten bütün alacağınız 1-2 kaliteli fırça, iyi bir boyama tepsisi ve 1 veya 2 adet rulodan ibarettir. Fırçalar : 50-63 mm lik kaliteli bir kestirme fırçası alın. Tabii kıllı fırçalarla yağlı boya, sentetik fırçalarla da hem yağlı boya hem de su bazlılar ile boyama yapılır. Kaliteli fırçalar daha fazla boya tutar, daha az sıçratır, daha az damlatma yapar, daha az fırça izi bırakır. Ayrıca düzgün boyama yaparak sizi daha az yorar. Rulolar : Çeşitli ebatlarda olup kumaş, boy ve kalite farklılıkları vardır. İyi kalitedeki rulolar boyaya tüy vermez, sıçratma yapmaz, çizikler oluşturmaz.

Ebat Uygulamalar
5 mm-1/4” Düzgün duvarlar üzerine yarı mat veya parlakça boyalar
10 mm-3/8” Mat veya düşük parlaklı duvar boyaları
15 mm-30 mm 1/2”-1.1/4” Kaba ve pürüzlü yüzeyler de bütün boya çeşitleri
Püskürtme: Satın alacağınız dükkanın tavsiyelerine uyun veya bir profesyonele danışın
ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Emniyetli çalışın

*Uzun kollu gömlek giyin, boya şapkası, emniyet gözlüğü, toz maskesi ve gereğinde eldiven kullanarak çalışın. Hatırlatmalar*Boyanacak tüm yüzeyler temizlenmeli, kuru ve küfsüz olmalı, gres ve gevşemiş eski boya ihtiva etmemelidir. Düzgün ve temiz bir yüzey iyi bir boya kadar önemlidir.
Boya hazırlama

Bu bölümde boyanacak oda ve yüzeylerin boya için nasıl hazırlanacağına dair yardımcı bilgiler verilmektedir. Odanın hazırlanması1-Pencere ve kapı donanımlarını, lamba ve abajürleri, elektrik anahtarlarını, ısıtma kanallarını ya sökün ya da üzerlerini kapatın2-Perdeler, panjurlar, resimler sökülmeli ve basit mobilyalarla birlikte odadan çıkarılmalıdır.3-Diğer kalan mobilyaları odanın ortasına toplayın. Tüm mobilyaları ve zemini naylon örtülerle örtün.4-Ahşap siperlik, kapı çerçeveleri v.b. malzemeleri maskeleme bandı ile kapatın.5-Kullanacağınız bütün aletleri odaya getirin.Yüzeyi HazırlayınHiç boyanmamış bir yüzey mi yoksa eski boyalı bir yüzey mi mevcut? Hiç boyanmamış veya hasarlı yüzeyler astar boya veya iki kat son kat boya ister.

Tüm yüzeyler temiz, kuru, yağsız, kabarmış boyalar temizlenmiş ve küflerden arındırılmış olmalıdır. Yüzeyin tamamen temiz ve düzgün olması kaliteli bir boya işi için çok önemlidir.

ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Hatırlatmalar

*Geniş alanların zımparasında yastıklı zımpara kullanınız.

*Tamirat yapılmış yamalı bölgelerin üzerine renkli bir astar atın. Böylece boyama sonrası yamalı bölgenin altta sulüet halinde görünme riski ortadan kalkar. Aksi takdirde fazladan bir kat boya atmanız gerekir.

 

Yüzeyi hazırlayın

1-Duvar kağıtlarını sökün. Genelde duvar kağıdını boyamayınız. Kağıtların mürekkepleri akabilir veya kağıt kabarıp kalkabilir. Bir kimyevi sökücü veya buharla kaldırabilirsiniz.2-Yüzeyi kirleri ve TSP(tri sodyum fosfat) kalıntılarını yıkayarak temizleyiniz. Arta kalan filmi tamamen uzaklaştırmak için iyice durulayınız. Eğer küf oluşumu varsa 1 kısım çamaşır suyuna 3 kısım su katarak duvarları bu karışımla yıkayınız. Küflerin ölmesi için 20 dakika kadar bekleyip fırça ile bol su ile yıkayın. Eldiven kullanın ve pencere ve kapıları açık bırakarak ortamın iyice havalandığından emin olarak çalışın.3-Kabarmış veya gevşemiş boyaları bir tel fırça ile temizleyin veya bir spatula ile kazıyın.4-Bütün delik ve çatlak yerleri bir spatulayla duvar macunu ile doldurun.5-Ahşap delik ve pürüzlerini de bir ağaç dolgusu ile doldurunuz.6-Tüm yamalı yerleri zımparalayıp düzgünleştirin.7-parlak boyalı yerleri 80 no zımpara ile, mat veya az parlak yerleri hafifçe zımparalayınız.8-Eğer eski koyu renk üzerine yeni pastel bir renk atacaksanız, zemin rengi alttan görünmesin diye son kat rengine yakın bir astar tatbik etmelisiniz.
ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Hatırlatmalar

*Başlamadan evvel çalışma alanının iyi havalandığından emin olun. Kapı ve pencereleri açın, kapalı alanda tinerli boya kullanıyorsanız bir fan ile havalandırma yapınız. Açık alevleri söndürünüz ve ışıkları kapatınız.*Ürün etiketlerini okuyunuz. Bazı ürünler zehirli veya yanıcı olabilirler. Emniyet talimatlarına uygun çalışılmalıdır.

Boyama işlemi

Profesyonel bir boya işinde boya akıntı yapmadan damlama ve sıçrama olmadan güzel bir şekilde yayılmalıdır.

1- Uygulama talimatlarını okuyunuz.
2- Başlamadan önce ve daha sonra da zaman zaman boyayı iyice karıştırınız.3- Boyayı bir rulo tavasına 1/3 doluluğunda dökün Fırça işi için küçük bir kova kullanın.4- Önce tavanlar, sonra duvarlar ve en sonda da kapı ve pencereler boyanmalıdır.
Fırça Kullanım Tekniği

Fırça kovanızın yarısına kadar karışmış boyanızı dökün. Fırçayı 1/3 ü ne kadar boyaya daldırıp karşı kenara tıklatarak fazla boyayı kovaya damlatınız. Bu işi fırçayı kovanın kenarına sıyırarak yapmayın. Tavanın üst köşesinden duvar tarafında sağa, sola ve aşağı düz bir hat halinde kestirme hatlarınızı
düzgün bir şekilde fırçalayarak oluşturun. Tavanlar – Tavanla duvarın buluştuğu köşelerde 5 cm lik fırça ile kestirme hatlarınızı yukardaki gibi oluşturun. Sonra 100 cm*100 cm=1 m2 lik bir alanı boyaya boyaya devam edin. Giriş kapısına yakın üst köşeden başlayarak içeri doğru boyayın.
ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Hatırlatmalar

*Fırçalarınızı bir fırça tarağı ile kıl yönünde tarayarak boya kalıntılarını temiz- leyiniz. Fırçaları orijinal kutusunda yağlı ambalaj kağıdına veya naylon örtülere sarılı olarak muhafaza ediniz.

Boyalı aletlerin temizliği

*Uygun bir şekilde temiz- lenerek saklanmış aletler yıllarca kullanılabilir.

Latex: Fırça ve rulolarınızı bir tabla içinde ılık su ve sabunla temizleyiniz.

Alkid: Fırça ve rulolarınızı Uygun bir tinerle temizleyiniz. Sonra da ılık sabunlu suyla yıkayınız.

*Yağlı boya kullanıyorsanız işiniz bitince kalan boya üzerine kabuk oluşmasın diye ince bir tabaka oluşturacak kadar tiner ilave ediniz ve bir daha kutuyu oynatmayınız.

Rulo Tekniği

Boya tepsisinde ileri geri yaparak ruloya boyayı emdirin ve sonra aşağı yukarı çevirerek fazla boyayı geri akıtın. Duvarda rulo ile yaklaşık 1 m boyunda büyük bir W harfi uluşacak şekilde boyayı sürün. Daha sonra da aşağı yukarı hareketlerle boyayı düzgün bir şekilde yayın. En son olarak da rulonuzu son defa sadece tek yönde çekerek o bölgeyi bitirin. Duvarlar- Her seferinde sadece bir duvar boyayınız. Önce köşe yerleri ve bölgenizin sınırlarını 50-75 mm lik düzeltme rulosu ile kestirme şeklinde boyayın. Boyamalar birbirine paralel ve ileri geri şeklinde yapılmalıdır. Fırça ile çalışacaksanız 7,5-10 cm lik fırçalar ile 60 cm*60 cm lik alanları boyayarak ilerleyiniz. Duvarları fırça ile boyamak hem daha zor hem de daha zaman alıcıdır.Süpürgelikler- Süpürgelik gibi dar ve uzun özel yerlerde 50-63 mm lik fırçalar en uygunudur.Kapılar- Önce kenarlarını 50-75 mm lik fırçalarla boyayın. Kalan kısımları rulo ile yukarıdan aşağı doğru boyayabilirsiniz. Panel kapılarda ise önce kenar ve pervazlar, sonra da düz kısımlar boyanır.Pencereler- Önce dış alt çerçeveler, sonra iç yan ve üstleri, sonra alt çerçeve ve sürgüleri 50-63 mm lik açılı fırçalarla boyayın. Bunlar kuruyunca pencere kanatlarını boyayın. Kuruma anında arada sırada pencereleri ileri geri açıp kapatıp oynatın.
ADIM ADIM BOYAMA KILAVUZU
Hatırlatmalar

*Boya ve white spirit i kutularını kapakları iyice kapalı bir şekilde emniyetli bir yerde saklayınız.

*Boya kaplarını ağızları iyice kapalı, serin, kuru kilitli bir yerde saklayınız.
*Boyaları donmadan koruyunuz.
*Çocuklardan uzak tutunuz.
*Boyaları radyatör ve diğer yanıcı yerlerden uzak tutunuz.
*Kullanılmış boyaları mümkünse daha küçük kutularda saklayın, böylece boya daha az hava aldığından daha az kuruyacaktır.

Son temizlik işleri

Uygun bir şekilde temizlenerek saklanmış aletler yıllarca kullanılabilir.
1- Boya aletlerinin temizliği Latex: Fırça ve rulolarınızı bir tabla içinde ılık su ve sabunla temizleyiniz. Alkid: Fırça ve rulolarınızı Uygun bir tinerle temizleyiniz. Sonra da ılık sabunlu suyla yıkayınız.2- Eğer gereğinden fazla boya alırsanız daha sonra onlardan kurtulmak da bir problem olabilir. Bir arkadaşınıza verebilirsiniz. Eğer az bir miktar boya artmışsa onu eski hurda gazete veya karton parçalarına emdirip, kurutup atabilirsiniz.
Daha sonra lazım olunca kullanmak üzere boyanın ismini ve numarasını kaydedin. Her odanın boyasının etiketini ayrı ayrı yazın.
Pencerelerdeki boya lekelerini bir jiletle temizleyin.
Elektrik düğmelerini değiştirin ve yeni ortamınızın keyfini çıkarın.

Ayrıca bakabilirsiniz: En İyi, En Kaliteli Boya Markaları Hangileri?

Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Litre Boya Ne Kadar Yer Boyar?


İLGİLİ ARAMALAR

1 lt yağlı boya ne kadar yer boyar, 3.5 litre boya ne kadar yer boyar, 20 litre boya ne kadar yer boyar, 1 lt boya ne kadar alan boyar, 1 litre boya ne kadar yer boyar, 15 litre boya ne kadar yer boyar, 1 lt boya kaç m2 alan boyar? 1 litre yağlı boya kaç metrekare boyar?