Kamu Denetçisine nasıl başvuru yapılır?

Kuruma Başvuru ve Yapılacak İşlemler

Başvuru ve usulü

MADDE 17 – (1) Kuruma, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilirler. Başvuru sahibinin talebi üzerine başvuru gizli tutulur.

(2) Başvuru; başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, yerleşim yeri veya iş adresini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vatandaşlık kimlik numarasını, yabancılar için pasaport numarasını, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişinin unvanı ve yerleşim yeri ile yetkili kişinin imzasını, varsa, merkezi tüzel kişilik numarasını ve yetki belgesini içeren Türkçe dilekçe ile yapılır. Bu başvuru, yönetmelikte belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilir.

(3) Yapılan başvurulardan;

a) Belli bir konuyu içermeyenler,

b) Yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklara ilişkin olanlar,

c) İkinci fıkrada belirtilen şartları taşımayanlar,

ç) Sebepleri, konusu ve tarafları aynı olanlar ile daha önce sonuçlandırılanlar,

incelenmez.

(4) Kuruma başvuruda bulunulabilmesi için, 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda öngörülen idari başvuru yolları ile özel kanunlarda yer alan zorunlu idari başvuru yollarının tüketilmesi gereklidir. İdari başvuru yolları tüketilmeden yapılan başvurular ilgili kuruma gönderilir. Ancak Kurum, telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ihtimali bulunan hâllerde, idari başvuru yolları tüketilmese dahi başvuruları kabul edebilir.

(5) Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da başvurulabilir.

(6) Başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz.

(7) Kuruma, dördüncü fıkra uyarınca yapılacak başvuruya idare tarafından verilecek cevabın tebliği tarihinden, idare başvuruya altmış gün içinde cevap vermediği takdirde bu sürenin bitmesinden itibaren altı ay içinde başvurulabilir. Başvuru tarihi, dilekçenin Kuruma, valilik veya kaymakamlıklara verildiği, diğer hâllerde başvurunun Kuruma ulaştığı tarihtir.

(8) Dava açma süresi içinde yapılan başvuru, işlemeye başlamış olan dava açma süresini durdurur.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA BAŞVURU 

Kamu Denetçiliği Kurumu Hizmet Binası Adresi:

Remzi Oğuz Arık Mh. Ali Dede Sokak. No: 8 06540 Çankaya / Ankara
Tel: (312) 465 22 00
Faks: (312) 465 22 65
e-posta: iletisim@ombudsman.gov.tr

www.kamudenetciligi.gov.tr

 www.ombudsman.gov.tr

Author: Profile

17 thoughts on “Kamu Denetçisine nasıl başvuru yapılır?

    1. Kamu Denetçiliği Kurumu henüz teşkilatlanmasını tamamlamamıştır. Kamu Başdenetçisinin seçimi yapıldıktan sonra faaliyete başlayacaktır. Kamu Denetçiliği Kurumu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı bir kurum olduğundan aynı zamanda TBMM Başkanlığı üzerinden de Kuruma ulaşılabilir!

    1. Kamu Denetçiliği Kurumu’na, 29 Mart 2013’ten sonra başvurular başlayacak.. Mahalli idarelerin eylem ve işlemleri hakkında ise başvuru, 29 Mart 2014’te başlayacak. Başvuru doğrudan kuruma veya valilik ve kaymakamlıklara dilekçe ile yapılacaktır. Kurumun internet sayfası açıldıktan sonra elektronik posta ile de başvuru alınabileceği kanunda düzenlenmiştir.

  1. Kamu denetçiliği olayı çok büyük bir olay,yıllardır beklediğimiz imar olayı var bir türlü çözülmedi inşallah bu site açılıp çalışmaya başlandığı zaman çözülür.Vatandaş derdini anlatırda şu rant belediyelerine bir çözüm gelir

  2. Kamu Denetçiliği Kurumuna memur olarak geçiş yapmak için nereye ve ne zaman başvuru yapabilirim?

  3. Ülkede her gün hukuk çiğnenirken, adaleti yerine getirmesi gereken kurumlar adaletin ırzına geçerken Kamu Denetçisi bu konularda ne yapmaktadır? Aydınlatırsanız sevinirim.

  4. Tasfiye Halinde Emlak bankası Hakkında Kesinleşmiş mahkeme kararı var ancak çıkan banka kanunundan dolayı icra takibi yaptıramıyorum ve icra mahkemesine müracaat ettim ve davayı banka kanunundan dolayı kaybettim dava tebliğ aşamasında beklemektedir.
    sorumun cevabını h.soy0027@hotmail.com adresime göndermenizi talep ediyorum saygılarımla.

  5. Iyi günler devlet hep adamlarini kanatlarin altina alir Kamu Denetçiliği ne yapacak madalyami takacak yoksa benim yakimda yasaya uygun olmayan karar veren savci ve hakimi cezaladiracakmi cevap vermeyeceginizi biliyorum

  6. eskiden olduğu gibi tat aynı servis aynı ,görüntü aynı sadece ismini değiştirip vatandaşa sunulmaması dileğiyle vatana millete hayırlı olur inşallah…

  7. 25 yıldır çalışan kıyı kenar .izgisinde kalan mülküm kurumlar arası çatışmadan dolayı valilik tarafından kapatıldı. Davayı kaybettim. Ancak tüm yetkililer ‘filler dövüştü ezilen çimen oldu’ diye laf ebeliği yapıyorlar. Kamu denet.isine başvuru yapmayı 2014 yılına kadar bekleyecek miyim?

  8. Yurt disinda calisiyorum is yerim var 2006 tarihinde is yerim yandi kul oldu Romanya Bucresti konsolugu geldi bizi denetledi ve yardim edecegizdedi gazetede bir ay sonra konsuluga gittim yardim felan yapilmadi 2006 dan beri ben ve alilem magdur duruma dustuk burda suyliyorum yetkili kurumuzdan nasil hakimi ariya bilirim saygilar

  9. iyi günler beden eğitimi 2.sınıf öğrencisiyim geçen sene dönem uzatmamak için yaz okuluna gittm.dilekçeye almak istediğim dersleri yazdım.ama açılamayan dersler oldu.açılmayan dersin yerine başka dersi aldım.ve bunu dilekçeye yazmadım çünkü yazılacağını bilmiyodum.öğrenci işlerini aradım yardımcı olmadılar odersi yazmadığımiçin kendiğimden almış sayılıyormuş.otomasyonuma geçmedi o dersin otomasyonuma girişini nasıl sağlayabilirim tşkler.

  10. karabalar tapuda dönen rüşvet başka hıç biryerde dön müyor pıroffosyenel rüşvet yeniyor memurlar çok zordurumda müdür yardımcıları emlakcılar sankı kardeş ortak şirketler ğurubu her şeyyapıldı halde kimse soruşturmabile açamıyor vatan daşın umudu sizsiniz dosyalar bullunamiyor emlakcıya gidiyorsun 400 tl veriyorsun enyetkili müdür yardımcısı hemen kimdeyse havaleyi daha önce günlük işlemdetuttukları memura havale ediyor bir saatte işlem tamam yinede teşekürler işlem hemen biti için bunada şükür

  11. Tarih kitaplarında ve edebiyatta geçen; “İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI”, “İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ”, “İSLAMİYET ÖNCESİ KURULAN TÜRK DEVLETLERİ” gibi “İslamiyet Öncesi” kavramının eğitim kitaplarından çıkarılması lazım. Hak katında tek din olan İslam Hz. Adem’den beri bütün semavî dinlerin ortak unvanı olduğuna göre “İslamiyet Öncesi” bir kavram insanlık tarihinde yer almamalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuyu düzeltmeli.

  12. 01.09.1999 dan beri çalıştığım ve 2006 sonu sürekli işçi kadrosuna geçtiğim Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesince 14.08.2013 tarihinde hiç bir kanuni ve yasal gerekçe ve mahkeme kararı olmaksızın Üniversite yönetimince keyfi olarak iş akdime son verildi ve aradan 15 gün geçtiği halde hala İhbar ve Kıdem Tazminatım ödenmedi.
    Devlet Kurumlarını keyfine göre yönetenlerden ŞİKAYETÇİYİM ve bunun bedelinin ödenmesini bekliyorum..
    En büyük YOLSUZLUK ve KEYFİLİĞİN yapıldığı yerler Kamuya ait yerlerdir…
    MSGSÜ Genel Sekreteri Sezai Makasın bu keyfi uygulamanın bedelini yasalar önünde vermesini bekliyorum..
    Not= ben bu işyerinde 1 gözümü iş kazasında kaybetmiş kişiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir