Finansal açıdan problem yaşayan insanlar, sıkıntılı dönemi atlatabilmek için borçlanma yoluna gider. Geçmiş dönemlerde kişi veya kişilerden alınan borçlar günümüzde banka ve finans kuruluşlarında bireysel kredi adı altında verilir. Bireysel kredi sayesinde ekonomik problemlerini çözmeyi başaran birey uygun ödeme planları ile sıkıntı yaşamadan hayatına devam edebilir.
Bireysel Kredi Nedir
Bireysel kredi, gerçek kişilerin bankalardan çeşitli mal veya hizmetlerin finansmanında kullanmak üzere aldıkları, bir sözleşmeye bağlı olan ve ödeme vadesi üzerinde önceden anlaşılan bir borç biçimidir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde alınacak bireysel kredilerle ilgili düzenlemeleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yapar. Bu kurumun getirdiği düzenlemelere taraflar uymak zorundadır. BDDK tarafından düzenlenen bireysel kredi kapsamında çeşitli kredi türlerinden faydalanmak mümkündür.
Bireysel Kredi Çeşitleri
Vade ve tutar limiti tek seferlik tanımlanan bireysel krediler kişilerin ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilir. Taşıt, konut ve ihtiyaç olmak üzere 3 temel bireysel kredi çeşidi vardır.
Taşıt Kredisi: Ticari veya binek fark etmeksizin motorlu taşıt satın almak isteyen bütün gerçek kişilerin kullanabileceği taşıt kredisi, sıfır veya ikinci el araç alımında kullanılabilir. Taşıt kredisinde kredi tutarı alınacak motorlu taşıtın fiyatına göre 2 kategoride düzenlenir. Fiyatı 50 bin TL’ye kadar olan taşıtlar için krediler taşıt bedelinin %70’i kadar; 50 bin TL ve üzeri olan taşıtlar için alınacak krediler ise taşıt bedelinin %50’si kadar kullandırılır. Taşıt kredisinde vade en fazla 48 aydır.
Konut Kredisi: Sadece gerçek kişilere kullandırılan ve bir konutun satın alınmasını konu alan konut kredisinde alınacak evin niteliği önemli değildir. Hem sıfır hem de ikinci el konutlar için kullanılabilen konut kredisinde satın alınacak ev banka tarafından ipotek altına alınır. 120 ay ile sınırlı olan konut kredisinin ödemesi tamamlandığında banka ev üzerine konan ipoteği kaldırır. Banka masraflarının oldukça düşük olduğu konut kredisi, satın alınacak ev tutarının %75’ini karşılar.
İhtiyaç Kredisi: Konut ve taşıt dışındaki her türlü ihtiyacın karşılanmasında kullanılan ihtiyaç kredisi gerçek kişilerin alabildiği ve 48 ay vade ile sınırlı olan bir kredi türüdür. Gelir düzeyine bağlı olarak kullandırılan ihtiyaç kredisinde kredinin geri ödenmeme riski olduğu için faiz düzeyi diğer kredilere nazaran daha yüksektir. Ayrıca banka, kredi kullandırmadan önce 3. kişilerin kefaletini talep edebilir.
İhtiyaç Kredisi Hesaplama
İhtiyaç kredisi kullanmak isteyen bireylerin en sık sorduğu sorulardan biri de bireysel kredi hesaplama işleminin nasıl gerçekleştiğidir. Kredi hesaplamaları kullanılacak kredi türü, kredi miktarı ve seçilecek vade oranına göre farklılık gösterir. Bankalar, kişilerin finansal durumları hakkında kendi özel değerlendirmelerini yapar. Bireysel kredilerde en doğru seçimi yapmak ve bireysel kredi hesaplama işlemlerinde ortaya çıkabilecek hataları minimuma indirmek için Findeks internet sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.