Chandler ceviz verim tablosu

Chandler Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

Chandler ceviz fidanı İnce kabuklu, az pürüzlü, oval şekilli ve diğer cinslere göre erken meyve vermesinden dolayı en çok tercih edilen ithal ticari bir cinstir. Kabuktan kolay ayrılması, kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişli olması chandler ceviz fidanına olan ilgili daha da arttırmıştır. Piyasada bodur ceviz fidanı olarak ta bilinen Amerikan menşeili bu fidan türünü salkım şeklinde meyve verdiği için bazı kişiler bu şekilde de anmaktadır.

Chandler ceviz ağacı tomurcuklarındaki verimi %85-90’dır. Chandler ceviz içinin beyazlık oranı %90-100’dür ve içleri kabuktan bütün olarak ayrılabilir. Chandler ceviz meyveleri 10-13 gr, meyve iç ağırlığı 6,5 gr, iç oranı ise %52-55 dir.

Chandler Ceviz Fidanı Ağaç Özellikleri

Chandler ceviz ağacı ağırlıklı olarak uç dallarında meyve verir. Ancak chandler ceviz ağacının yan dallarında da meyve oranı oldukça yüksektir.

Chandler ceviz ağacı Orta kuvvette büyür yarı dik gelişir yani bodurdur.

Chandler ceviz ağacı hastalıklara karşı (antraknoz) çok dayanıklı bir çeşittir.

Chandler ceviz meyveleri Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir.

İklim İstekleri

Ceviz ağaçlarının en önemli niteliklerinden biri, değişik toprak ve iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Cevizler sonbahar ve kış aylarında soğuk (+7.2 C’nin altı); ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcaklık (25-35C) isterler. Ceviz yetiştiriciliği açısından yıllık toplam en az 500 mm düzenli yağış alması önemlidir.

Chandler ceviz ağacının soğuklanma ihtiyacı 700 saattir. Yani ağacımız, kışın +7,5 derecenin altında 700 saat (30 gün) bir süre geçirmelidir. Ülkemizin çok ılıman bölgeleri olan Antalya sahil kıyılarında bu konuya dikkat edilmelidir.

Toprak İsteği

Toprak bakımından seçici olmayan ceviz ağaçları, taban suyu seviyesi 2.5-3 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Toprak ve suyun tuzluluğu ceviz yetiştiriciliği açısından önemlidir.

Chandler Ceviz Fidanı Dikimi

Chandler ceviz fidanı 4×8 ve 5×7 aralıklarla dikime uygundur. Tozlayıcısı Franguate ile birlikte ekilmelidir.

Chandler Ceviz Fidanı Dikim Aralığı

Ceviz fidanı dikerken en önemli etken aralarındaki mesafedir. Fidanları dikerken aralarındaki mesafenin doğru hesaplanması gerekir. Çünkü fidan dikildikten sonra yerinden sökümü yapılamaz.
Chandler ceviz ağacı yan dallara verimli olduğundan dolayı koridor tipi dikime uygundur. Bu kapsamda 4×8, 5×7 ve 6×8 aralıklarla dikim yapılabilir.
Ceviz fidanı çukurları 60 cm derinliğinde ve 60 cm genişliğinde olmalıdır.

Chandler Ceviz Verim Tablosu

Dünyadaki ceviz yetiştiriciliğinden alınan en iyi verim, bir dönümde 500-750 kg arasında değişmektedir.
İyi bakım yapılan bir chandler bahçesinden 6-7 yaşına geldiğinde ağaç başına ortalama 20-25 kilo arasında ceviz almak mümkündür.

Chandler Ceviz Verim Tablosu

Author: Profile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir